Út mérése

Burkolt útmérők Burkolat nélküli útmérők Mérőtapintók

Útmérő rendszerek

A burkolt útmérők belseje portól, forgácstól és fröccsenő víztől védett és ezért ideálisak a szerszámgépeken való alkalmazásra.

A burkolat nélküli útmérők esetében a leolvasó fej és a mérőléc ill. a mérőszalag felszíne között nincs mechanikus érintkezés. Jellemző alkalmazási területük a mérőgépek, a komparátorok és más, a lineáris méréstechnikában használt berendezések, valamint a félvezetőgyártó ipar termelő gépei.

Az inkrementális útmérők a pillanatnyi pozíciót egy meghatározott kiindulási ponttól a mérési lépések számlálásával vagy jelperiódusok aláosztásával és számlálásával határozzák meg. A HEIDENHAIN útmérői egy vagy több referencia jellel rendelkeznek, melyeken a gép bekapcsolása után át kell haladni, hogy a bázisponttól mért távolság kijelzése megfeleljen a kikapcsolás előtti állapotnak. Ez a művelet különösen gyorsan és egyszerűen elvégezhető a távolságkódolt referencia jelekkel rendelkező útmérők esetében.

Az abszolút útmérők használatakor nincs szükség előzetes elmozdulásra a pillanatnyi pozícióérték helyreállításához. Az útmérő az abszolút értékeket az EnDat, vagy más soros interfészen keresztül továbbítja a feldolgozó elektronikának.

 

Mérőtapintók

A HEIDENHAIN inkrementális mérőtapintóinak egyik fő jellemzője a tapintószár precíz mozgását biztosító integrált vezeték. A mérőtapintók jól használhatók mérőhasábok kalibrálására, az ipari méréstechnikában vagy akár közvetlenül útmérőként.