Szög mérése

Forgóadók Szögelfordulásmérők Mágneses beépülő
jeladók

Szögelfordulásmérők

A szögelfordulásmérők jellemzően ± 5"-nél pontosabbak és vonásszámuk 10000 felett van.
Jellemző alkalmazási területük az NC körasztalok, a szerszámgépek billenő fejei, az osztókészülékek, a nagypontosságú szögelfordulásmérő asztalok, a szögmérés precíziós készülékei, az antennák és a teleszkópok.

Forgóadók

A HEIDENHAIN forgóadói a forgó mozgás, a szögsebesség mérésére valók, de kiegészítő mechanikus elemekkel - mint például a golyósorsókkal - lineáris elmozdulások mérésére is alkalmasak.
Alkalmazhatók villanymotorokban, szerszámgépekben, nyomdaipari gépekben, famegmunkáló gépekben, textilgépekben, robotokban és más anyagmozgató berendezésekben, valamint egy sor további mérő, tesztelő vagy ellenőrző készülékben.

Az inkrementális szögelfordulásmérők és forgóadók a pillanatnyi pozíciót egy bázisponttól kiindulva, a mérési lépések számolásával ill. a jelperiódusok aláosztásával és számolásával határozzák meg.
A bázispontok reprodulálását a HEIDENHAIN inkrementális mérőrendszereiben referencia jelek teszik lehetővé, melyeken az induláskor át kell haladni.
A kommutáló jeleket is kiadó inkrementális forgóadók - elfordulás nélkül - megfelelő pontossággal megadják az állandó mágneses háromfázisú motor tengelyének a motor forgó mezőihez képesti fázishelyes szöghelyzetét.

Az abszolút szögelfordulásmérők és forgóadók a gép tengelyének elmozdulása nélkül is képesek megadni az aktuális pozicióértéket.
Az egykódtárcsás jeladók egy körülforduláson belül határozzák meg a szöghelyzetet, míg a többkódtárcsásak ezen kívül több körülfordulást is képesek megkülönböztetni.
A HEIDENHAIN abszolút szögelfordulásmérői és forgóadói a pozícióértékeket soros - EnDat, SSI, PROFIBUS-DP vagy más - interfészen keresztül adják ki.
A kétirányú EnDat interfész, ill. a PROFIBUS-DP támogatja az automatikus üzembehelyezést, továbbá felügyeleti és diagnózis funkciókat is kínál.
A programozható forgóadók különféle funkcióit és paramétereit egy PC segítségével lehet beállítani.

Mágneses moduláris jeladók

A robusztus ERM típusú mágneses moduláris jeladók igen alkalmasak termelő gépekben való használatra.
A nagy belső áteresztő átmérőjüknek, kis méreteiknek és kompakt kialakításuknak köszönhetően kiválóan megfelelnek a következő esetekben:

  • esztergák C tengelyeihez
  • marógépek főorsóinak pozícionálásához
  • segédtengelyekhez
  • hajtóművekben.

A 400 μm-es jelperiódussal és a különleges MAGNODUR osztásokkal teljesíthetők a fenti alkalmazások által megkövetelt pontossági és fordulatszám követelmények.